januari 30, 2019

Svenska firmanamn som alla känner igen

När man säger Sverige till någon som befinner sig utanför just Sveriges blågula gränser är det ofta vissa specifika saker som kommer upp, man kanske kan kalla det för svenska attribut.

H&M, Björn Borg, Abba och IKEA med sina svenska ”kottbollar” är några av de kännetecken som ligger högt upp på Sweden-listan. Okej, ABBA kanske inte är ett företag, men annars är det just företagen, de svenska företagen, som alla faktiskt känner till namnen på. Något som kanske förvånar, är att om man kollar på de firmorna som är noterat störst (som kommer från Sverige) hamnar inte IKEA i toppen. I stället är det Nordea som är det största svenska företaget (ska dock byta nationalitet snart). Tätt därefter kommer AB Volvo och seden ytterligare tre banker: SEB, Swedbank och Handelsbanken. På listan finns välkända företag som Electrolux, Telia, Ericsson och ICA. Men störst behöver inte betyda mest välkänt namn. För att ta ett exempel, ganska få vet vad Atlas Copco sysslar med, ett svenskt företag som rankas som sjunde största (de tillverkar bland annat kompressorer, vakumpumpar, generatorer och pumpar). 

Billigt och bra

Sverige har relativt ofta gjort sig känt på världsmarknaden för ganska billiga och folkliga varumärken, och företagen bakom dessa märken och produkter. Spotify är en novis i sammanhanget som har flugit upp som kändis likt en heliumballong. Det svenska musikföretaget för att streaming är störst i hela Europa och har även en stor kundkrets i Amerika och Asien. Som nämnt tidigare i texten är även IKEA med sina möbler och sin hemtrevliga mat, och Björn Borg som faktiskt har kommit att bli ett varumärke för kläder, också namn som alla svenskar känner till, tillsammans med väldigt många andra från resten av världen.

Billigt och bra
Billigt och bra

Posten och ICA

Ett företag som i princip alla vet vad det är, men som allt färre vet vad de faktisk sysslar med är PostNord AB. Med den nya internethandeln och digitaliseringen har posten kommit att bli lite av en tvetydig rörelse, men var namn alla likväl känner igen. Trots att man ibland kan ställa sig frågan vad PostNord sysslar med är företaget på topp tre av förra årets svenska företag med flest anställda.

Som nämndes i inledningen av denna text är ICA ett firmanamn som man faktiskt kan våga påstå att varenda svensk känner till. ICA, eller rättare sagt ICA-gruppen har funnits i Sverige sedan 1917 då företaget grundades. Sedan dess har de närt det svenska folket mer och mer. Att låta handlaren ta hand om sin egen butik var ett lyckat drag, och namnet ICA har kommit att bli synonymt med närbutiker, storköp, specificerade butiker, lyxbutiker och till och med en egen bank (ICA-banken). ICA är ett namn som uppfyller i alla fall några av de kriterierna man brukar ge som råd till nystartade företag. Det är kort och koncist, samt enkelt att göra en logga av. De tre röda versalerna känner man igen och ger en känsla av trygghet och förtroende – precis som man vill att ett firmanamn ska göra. Att ICA ursprungligen stod för Inköpscentralernas Aktiebolag är det dock inte lika många som känner till.

DELA MED SIG:
Företag 0 Replies to “Svenska firmanamn som alla känner igen”