augusti 2, 2019

Starta eget företag

Många har en gång drömt om att starta ett eget företag. Ett eget bageri, restaurang, arkitektfirma, bokförlag, eller varför inte en online-butik! Drömmarna inom det egna företaget kan variera mycket, just för att det går att starta ett eget företag inom alla branscher. Men hur går man egentligen tillväga för att förverkliga den där drömmen? Vad krävs, och hur svårt är det egentligen? Följande tips är enligt vissa det rätta sättet att gå tillväga!

Forma idén

Det första stegen är självklart att hitta en idé och börja utforma den. Det första man måste bestämma sig för, är vilket företag man ska ha. Ska man sälja en produkt, i så fall vad? Ska man erbjuda någon form av tjänster, i så fall vilka tjänster? Vilka kommer vilja betala för detta? Även om det är viktigt att starta ett eget företag med någonting som man själv brinner för, är det lika viktigt att kontrollera att man har köpare.

Enskild näringsverksamhet

Det finns flera olika typer av företag, och enskild näringsverksamhet brukar vara valet när man startar ett eget företag. Detta innebär att företaget står i ens egna namn, och de lån man gör i företagets väg står på en själv. När företaget har växt kan man sedan övergå till andra företagsformer. Som aktiebolag. För att starta ett aktiebolag behöver man ett startkapital på 50 000 kr. Fördelen med en aktiebolag är att lånen görs i företagets namn, inte ens eget. Om man är flera personer i företaget kan man däremot starta ett handelsbolag, vilket inte kräver att man har ett startkapital men delägarna (i alla fall minst en av dem) måste ta på ansvaret för eventuella skulder. Annars kan man även starta ett kommanditbolag, där en person blir ansvarig för lån och skulder.

Ta hjälp av andra

Hjälp är aldrig fel! Ta kontakt med andra småföretag eller enskilda personer som startat eget, och fråga om tips och råd! Det är inte heller helt fel att skaffa sig en personlig mentor. Dels får man hjälp från proffsen själv, men man bygger även upp ett användbart nätverk som man kan dra nytta av i framtiden. Glöm inte heller vikten av internet i dagens samhälle! Skaffa en hemsida till företaget, gärna så fort som möjligt.  Det finns många webbplattformar kan kan använda sig av, som både är gratis och enkla att använda.

Räkna på det

Budgeten är viktig för ett företag. Om man inte har en färdig budget, eller om man inte lyckas hålla den, riskerar företaget att gå i konkurs. Passa på nu att ta hjälp av andra, och lista upp alla kostnader som företaget kan behöva stå för under det första året. Startar man ett bageri kan detta innebär kostnaden för lokalen, kostnaden för ingredienser, bakverktyg, maskiner, inredning, och glöm inte bort saker som el, försäkringar och abonnemang! Om man har en enskild näringsverksamhet blir överskottet av pengarna ens lön. Om man har ett aktiebolag ska dock ens egen lön finnas med i budgeten under Personalkostnad.

Räkna på det
Räkna på det

Sätt företaget på kartan

Sista steget är att registrera ens företag. När det väl är registrerat måste man börja momsdeklarera, därför kan det vara klokt att vänta med detta så länge som möjligt. Nu är företaget igång, så är det bara att köra hårt!

DELA MED SIG:
Företag 0 Replies to “Starta eget företag”