mars 14, 2019

Läger för framtidens ledare

När jag var lägerledare för ett veckoläger för barn och ungdomar sa ett av de deltagande barnen efteråt: “Att vara på lägret ger mig den här känslan av tillhörighet som jag aldrig har känt någon annanstans. Jag vet att jag kan vara mig själv och att min kamrat kommer att älska mig för den jag är, och det har jag tagit med mig utanför lägret.”

Det tyckte jag sa så mycket om vad det handlar om, vi får inte glömma att vi i barnen utbildar framtidens ledare och därför bör vi alltid ge dem bra värdegrunder. Varje sommar lämnar tiotusentals tonåringar sina telefoner och surfplattor hemma (nåja) och beger till sommarläger som campare, rådgivare i utbildning eller rådgivare. Många tonåringar som aldrig varit på läger kan inte förstå hur en tonåring skulle kunna göra sådana galna personliga uppoffringar. Och ändå är tonåringar den åldersgrupp som fylls snabbast i många läger eftersom, kanske mer än någon annan tidpunkt under deras ungdom, tonåringar behöver den paus, rekreation och förnyelse som lägret erbjuder. Tonåringar som redan har varit på läger vet detta och vill komma tillbaka, år efter år.

Emotionell intelligens

Vilka är några av anledningarna till att tonåringar trivs på sommarlägret? Tonåringar förbättrar mellankompetensfärdigheter och bildar nära vänskap. I en studie av 515 ledande befattningshavare var emotionell intelligens en bättre förutsägare för framgång än antingen relevant tidigare erfarenhet eller hög IQ. Att interagera effektivt med andra människor är en av de viktigaste färdigheter som tonåringar lär sig på lägret. I den icke-konkurrenskraftiga lägerkulturen bygger tonåringar upp sin “emotionella intelligens”, deras kommunikationsförmåga ansikte mot ansikte.

Om du diskuterar om din tonåring kan missa ett sommar-akademiskt program, vet att det aldrig kommer att överväga de viktiga kommunikations- och relationskunskaper som han eller hon kommer att utveckla på ett läger. Oavsett om du är på en tågluff eller pratar runt lägerelden, är de interpersonliga färdigheter som tonåringar bygger samma som de behöver för att vara framgångsrika vuxna i familjer, samhällen och företag.

Tonåringar trivs med risk, men de kan lära sig att ta säkra risker och utmana sig själv. I undersökningen “The Teenage Brain’s Power and Purpose” skriver man om tonårshjärnans unika egenskaper och genom det förstår vi nu orsaken till ”dödlighetspuckeln” för 17-åriga pojkar. De gör dumma, vågar saker, inte för att de inte är medvetna om farorna, utan för att de tror att belöningen för att hoppa från en stenig klippa eller köra fort längs en slingrig bergsväg kan överväga risken.

Säkra risker

I lägret jobbar vi istället efter att lära tonåringarna en möjlighet att ta säkra, kontrollerade risker istället. Att lära sig klättra i berg eller åka och hoppa med wakeboarden efte en båt är bara några exempel. Med de får de unde kontrollerade former lära sig ta hälsosamma risker.

Det finns en djup klyfta mellan den kunskap och färdigheter de flesta elever lär sig i skolan och den kunskap och färdigheter de behöver för att lyckas i samhället och arbetsplatser.

Många skolor gör inte ett stort jobb med att lära barnen uthållighet och ledarskap. Men det är heller inte deras jobb. Snarare är skolor mycket upptagna med att lära sig läroplanen och utvärdera hur väl våra barn vet det.

Tonåringar utvecklar också andra viktiga livskunskaper på vårt läger, inklusive självständighet, ansvar och beslutsfattande. Tonåringar växer avsevärt i en miljö borta från sina föräldrar där de tvingas leva på egen hand och hitta sina egna resurser.

Gå in i ett välskött sommarläger och du kommer att omges av hälsosamma, initiativrika, unga människor som gillar att vara runt andra och göra roliga aktiviteter. Våra läger erbjuder tonåringar möjlighet att vara bland unga vuxna som är positiva förebilder och att bilda nära relationer med dem. De flesta lägerledare är hårt arbetande högskolestudenter som vill hjälpa andra. De är vänliga, personliga och den typen av unga vuxna du vill att din tonåring ska bli. Genom lägret kan vi hjälpa dem att upptäcka deras bästa jag.

Andra vägar

Vi lever i en värld där tonåringar, ofta av sina egna föräldrar, styrs mot framgång via högskolans antagningskvarn vidare till ett höglönearbete. Se dig emellertid runt på många vuxna och se var den vägen tog dem. Kanske finns det en ännu bättre väg?

En högskoleutbildning kan vara det bästa alternativet för de flesta unga människor, men det passar långt ifrån alla. Det är där vi lägerledare kan komma in med alternativ. Att jobba som lägerledare och vägledare är rätt tufft, man möter många trasiga ungdomar. Därför turas vi ledare om att ta några lediga timmar kvällstid, vi får typ var tredje kväll ledig att bara ta det lugnt på rummet för att reflektera och återhämta.

Personligen finns det några saker som hjälper mig att koppla bort, en av dem är att spela. Det brukar oftast bli korsord men även sportspel eller pokerstarscasino. Förutom att slappa i sängen och spela så brukar jag även ta en långpromenad i skogen eller kolla film på Netflix. På det sättet är jag rustad nästa dag igen för att hjälpa ungdomar!

DELA MED SIG:
Företag 0 Replies to “Läger för framtidens ledare”