november 10, 2020

Hitta domännamn att köpa

Denna artikel handlar dels om att hitta domännamn att köpa, dels om vad domännamn är för något. Domännamnet är adressen till din webbplats som människor skriver i webbläsarens URL-fält för att besöka din webbplats. Enkelt uttryckt, om din webbplats var ett hus, kommer ditt domännamn att vara dess adress. En mer detaljerad förklaring:

Internet är ett gigantiskt nätverk av datorer som är anslutna till varandra genom ett globalt nätverk av kablar. Varje dator i detta nätverk kan kommunicera med andra datorer. För att identifiera dem tilldelas varje dator en IP-adress. Det är ett serienummer som identifierar en viss dator på internet. En typisk IP-adress ser ut så här: 66.249.66.1

Nu är en IP-adress som denna ganska svår att komma ihåg. Föreställ dig om du var tvungen att använda sådana nummer för att besöka dina favoritwebbplatser.

Domännamn uppfanns för att lösa detta problem.

Om du nu vill besöka en webbplats behöver du inte ange en lång nummerrad. Istället kan du besöka det genom att skriva ett domännamn som är lätt att komma ihåg i din webbläsares adressfält. Till exempel wpbeginner.com. När du anger ett domännamn i din webbläsare skickar den först en begäran till ett globalt nätverk av servrar som bildar Domain Name System (DNS). Dessa servrar letar sedan efter namnservrarna som är associerade med domänen och vidarebefordrar begäran till dessa namnservrar.

Dessa namnservrar är datorer som hanteras av ditt webbhotell. Ditt webbhotell kommer att vidarebefordra din förfrågan till datorn där din webbplats är lagrad. Den här datorn kallas en webbserver. Den har speciell programvara installerad (Apache, Nginx är två populära webbserverprogramvaror). Webbservern hämtar nu webbsidan och information som är kopplad till den. Slutligen skickar den sedan dessa data tillbaka till webbläsaren.

Hur skiljer sig domännamn från en webbplats och webbhotell?

En webbplats består av filer som HTML-sidor, programvara för webbplatsbyggare, bilder och mer. Om domännamnet är din webbadress är webbhotell det hem där din webbplats bor på. Det här är den faktiska datorn där webbplatsens filer är lagrade. Sådana datorer kallas servrar och de erbjuds som en tjänst av värdföretag. För att skapa din webbplats behöver du både domännamn och webbhotell. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är två separata tjänster och du kan köpa dem från två olika företag. Nu undrar du kanske, hur skulle det fungera om du köpte dem från två separata företag?

Du behöver bara redigera inställningarna för ditt domännamn och ange namnserverinformationen från ditt värdföretag. Namnserverinformation definierar vart användarförfrågningar för ditt domännamn ska skickas. Man rekommenderar att du får både ditt domännamn och värd från samma företag. Detta gör att du enkelt kan hantera dem under samma konto.

Hur man köper ett domännamn

Hur man köper ett domännamn

Du kan köpa domännamn från en av de många domännamnsregistratorerna. Ett domännamn kostar vanligtvis några hundringar per år.  Att köpa domän ger dig inte automatiskt webbhotell. För det behöver du också ett webbhotellkonto. Många WordPress-värdföretag erbjuder också domänregistreringstjänster. Detta gör att du kan hantera båda tjänsterna under ett konto, och du behöver inte heller oroa dig för att ändra namnserverinställningar för din domän. Med detta önskar vi stort lycka till!

DELA MED SIG:
Företag 0 Replies to “Hitta domännamn att köpa”