januari 10, 2019

Familjenamn som firmanamn – fördelar och nackdelar

Att använda sitt familjenamn som firmanamn är det vanligt att många gör. Det man skall tänka på är att namnet på firman skall uppfattas som ett företagsnamn och det finns några regler som skall följas.

Namnet får inte likna någon annans namn så det blir till nackdel för den eller de personerna. De uppgifter som man lämnar om namnet skall stämma överens med verkligheten. Namnet får inte innehålla några ord eller diskriminerande uttryck. Namnet skall inte kunna blandas ihop med andra företags namn eller föreningar respektive varumärken. Namnet får inte kränka upphovsrätten för någon annan.

Helst ska namnet på ens företag vara något som sticker ut lite extra och skilja sig lite mer från mängden. Namnet skall lätt fastna i minnet så är det lättare för människor att komma ihåg det.

Det får heller inte vara upptaget av något annat företag. Man kan kontrollera om domännamnet är ledigt först.

Många firmor tar den lätta vägen

Eftersom många namn redan är upptagna tar många firmor den lätta vägen och använder sitt familje eller släktnamn. Det är dock absolut inte att rekommendera eftersom det endast är den som heter det namnet som kommer att vilja anlitas av alla kunder och har man då en anställd som heter annorlunda kan det skapa problem i framtiden på lång sikt.

Många firmor tar den lätta vägen
Många firmor tar den lätta vägen

Om man vill utvidga sitt företag i framtiden och en vacker dag kanske kunna sälja det till ett bra pris och har ett familjenamn kan det bli kontrollerat av någon annan än en själv och det känns inte så bra när man tänker efter. Om inte firman blir skött korrekt av den eller de nya ägarna och den fortfarande bär familjenamnet blir det också mindre trevligt. Det är nämligen så att allmänheten vet ju inte att firman är såld och det kan medföra att familjenamnet blir svartmålat och det var ju inte så man tänkte sig saken från början. Det gäller att tänka till både en och två gånger innan man tar rätt beslut angående sitt firmanamn!

Tänk till

Ett annat exempel är att man säljer sin firma med familjenamnet och ägnar sig åt något annat en period. Sedan beslutar man sig för att återuppta sin gamla syssla och då helt plötsligt kan man då få börja konkurrera  med sitt eget familjenamn och det blir definitivt ingen hit alls. Det är som sagt ingen fördel i detta fall, utan enbart en nackdel.

Har man barn och de börjar att studera så kan andra arbetsgivare som känner igen barnets namn få för sig att de först lär upp personen för att denne sedan försvinner in i sin familjs företag, så för barnen och kanske också barnbarnens skull bör man med fördel välja ett annat namn åt firman än sitt familjenamn.

Det startas många nya företag varje år, närmare bestämt 85 000 i Sverige. Det gäller att hitta ett företag med ett speciellt namn som kommer att sälja bra. Man skall se upp för det finns många fallgropar när det gäller just namnet. Det namn som känns bra för stunden kanske inte håller i längden och på sikt. Tänk alltid ett extra varv!

DELA MED SIG:
Företag 0 Replies to “Familjenamn som firmanamn – fördelar och nackdelar”