april 30, 2019

Enskild firma

Vad är egentligen en enskild firma? Jo det är när en privatperson helt själv driver och startar ett eget företag, då kallar man detta för en enskild firma. Denna företagare har ett personligt ansvar för att ta hand om alla skulder och avtal som företaget har. Detta kallar företagaren för näringsidkare.

Starta en egen enskild firma

En enskild firma passar just den personen som på egna ben vill starta ett litet företag. För att kunna fakturera de arbeten som har gjorts behöver man F-skatt och då är det enklaste lösningen för en enskild firma. Det är inte heller en juridisk person på en enskild firma vilket menas med att företagaren inte får något organisationsnummer, men istället används personnumret för att sedan kunna användas som ett identitetsnummer för företaget. Det positiva med att starta upp en enskild firma är att man inte behöver använda sig av större kostnader.

Det finns vanligtvis inga krav på en revisor. För att man ska kunna registrera sin enskilda firma på Bolagsverket kostar det 1000 kr. Namnet på företaget är endast skyddat i det län som firman drivs i, om man vill skydda företagsnamnet i fler län så kostar det 800 kr extra per län som man väljer. Man kan inte heller ha en bolagsman som även är kallad kompanjon, men man kan absolut anställa. Något som är ett viktigt krav för en enskild firma är att man måste kunna skilja sina egna pengar och företagets. Det är inte alls ovanligt att folk faller för denna pengar fällan, personen missar även då summan som staten ska ha in.

Bokföring

Bokföring är alltså ett praktiskt arbete där man skriver riktigt ofta in sina händelser, som exempelvis inköp och försäljning på olika konton. När företagaren bokför så ordnar hen sina affärshändelser som fakturor, kvitton och andra underlag.

Bookkeeping
Bookkeeping

Bokföringen innehåller bekräftande, en grund- och huvudbok, balans- och resultaträkningar och sist men inte minst en årsredovisning.

Det är via bokföringen som visar hur läget står till i företaget. Varje månad kan företagaren få fram lägesrapporter från varje månad som ger hen svar på viktiga frågor. Lägesrapporten visar hur denna månadsresultatet ser ut, en jämförelse mellan denna månad och tidigare månader har sett ut. Det finns även jämförelse på år. Sedan visar det även hur mycket pengar som företagaren kan ta ut från företaget.

Man får helt och hållet bestämma själv om man ska fixa bokföringen själv eller om man ska anlita hjälp. Det är väldigt svårt för många att klara av detta med bokföring, det tar upp tid från företagandet och det finns många regler att hålla koll på. Väljer företagaren att anlita en redovisningsbyrå, redovisningskonsult eller någon annan professionell hjälp så får hen avlastning och kan lägga ned mer på andra grejer som är viktiga att göra. Företagaren får även någon kunnig att kunna diskutera med.

Det man måste tänka på är att företagaren har ansvar över att bokföringen är utförd på ett korrekt sätt. Fast företagaren har anlitat hjälp så är det den som äger företaget som ska se till att det står rätt till.

DELA MED SIG:
Företag 0 Replies to “Enskild firma”